Twitter
YouTube
RSS
Facebook

Bouwen in Suriname- Een eigen huis; hoe doe je dat in Suriname?

Interview met Dirk en Corry Buys- Veranneman.

Dirk en Corry

Dirk en Corry

Helemaal op Noord ga ik op bezoek bij twee lieve mensen. Dirk en Corry Buys- Veranneman. In hun mooie huurwoning met koeiengeloei op de achtergrond, geniet ik van een lekkere sap.

Ze zijn bezig hun eigen huis te bouwen in de Tropen en ik ben natuurlijk benieuwd naar hun keuzes en hun ervaringen omtrent de bouw.

I hart Su?

In 2009 kreeg Sien, de jongste dochter van Dirk en Corry de keus om als verloskundige stage te lopen in het buitenland.Uit de diverse landen, koos zij direct voor Suriname. Iets zei haar, dat, dat het moest zijn! Dat die keuze een heleboel gevolgen zou hebben voor het Belgische gezin, blijkt nu!

Suriname

Suriname

“ We besloten 3 weken op vakantie te gaan om te zien waar Sien het al die tijd zo naar haar zin had. Toen ik uit het vliegtuig stapte, had ik het gevoel van thuiskomen. Ik was nog nooit in Suriname geweest en na het kennismaken met de mensen en de cultuur zijn we in die 3 weken écht verliefd geworden op het land.”

Naderhand in België is stilaan het idee gerijpt om terug te gaan. Onze dochter was in de tussentijd in België voor haar examen geslaagd en solliciteerde met succes op een baan in het Diakonessen ziekenhuis in Paramaribo. Ze kon vrijwel meteen aan de slag. Voor haar is het werken in Suriname echt datgene waarvoor ze heeft geleerd; wat haar voldoening geeft. Ze kan nu de hele bevalling zelfstandig begeleiden en uitvoeren, waar ze in België slechts de assistent zou zijn van de gynaecoloog.

In 2010 besloten wij voor een langere periode te gaan, om aan te zien, of Suriname ons voor langere tijd zo bevallen.”

Pendelen.

“Dat het ons bevallen is, is denk ik wel duidelijk. Ons huis is bijna af! In eerste instantie waren we van plan om 6 maanden in Suriname te verblijven en 6 maanden in België. Onze moeders zijn beiden nog in leven en onze andere 2 kinderen met hun gezin en onze broers en zussen wonen allemaal in België. In de Ardennen hebben we nog een Fins chalet waar het ook heerlijk vertoeven is. Daarom willen we heen en weer.

Nu we hier een tijdje zitten, merken we toch dat we steeds meer tijd in Suriname willen doorbrengen. België volledig loslaten dat doen we echter niet. Het is vooral hartstikke gezellig als onze kinderen met gezin op vakantie komen. Misschien dat zij ooit eens de stap nemen naar de warmte?”

“Kant en klare” woning versus zelf bouwen

“We zijn vorig jaar op het woningproject “ Blauwmeer” gaan kijken. Dat zag er op zich goed uit, maar ik heb een voorkeur voor de Bruynzeel-woningen. We wilden in een houten huis wonen en niet in stenen huis.

Het moest ook een woning worden met twee woonlagen en de tendens is nu vooral laagbouw in die woningbouwprojecten. Onze dochter komt namelijk met haar vriend beneden ons wonen. Dan heeft zij die zorg niet meer om een eigen stuk grond te kopen en een woning te bouwen. “

Stappenplan bouwen in Suriname?

Het blote perceel

Het ontwerp

“Na enige tijd zoeken, kwam ik via kennissen aan een originele bouwtekening van een echte Bruynzeel woning uit het jaar 1971. Op basis daarvan hebben we onze eigen ontwerp samengesteld. Zo kun je het aanpassen aan je eigen ideeën en ben je niet afhankelijk van vaste modellen die de projectontwikkelaars gebruiken.

Openbare Werken

We hebben het totale aangepaste ontwerp ingescand en doorgemaild aan iemand van het ministerie van Openbare Werken. Die maakte er een exacte bouwtekening van en nam de aanvraag van de bouwvergunning in behandeling. Dat nam een week in beslag en de aanvraag werd ingediend. De vergunning rond krijgen duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

Fundering uitgraven

Fundering uitgraven

De aannemer

Het leuke was dat we eveneens via een goede vriend, die we tijdens onze eerste vakantie ontmoetten, een prima aannemer op een presenteerblaadje voorgeschoteld kregen. En toen we het huurhuis betrokken, kwamen we erachter dat hij precies in het huis naast ons woont!

Bouwen

Op 30 januari 2011 begonnen we met de bouw en het ziet er naar uit dat het hele huis sleutelklaar zal zijn op 30 juni 2011. Een periode van 5 maanden. Dan is alles af. Geschilderd en al en met de inrichting van de badkamers en de keukens. In totaliteit heeft het hele proces ongeveer 8 maanden in beslag genomen.

Bij ons regelde de aannemer alles op de bouwwerf. Wij voerden slechts dagelijks de controle uit, om te zien hoe het werk zich ontwikkelde, zorgden voor de nodige afspraken met andere firma’s (betonlevering, de houtleverancier, de elektricien, de loodgieter, de zonneboiler, de alarminstallatie, de keukenleverancier,…) en gingen op pad om de materialen uit te zoeken en te kopen.”

Sceptic tank plaatsen

Sceptic tank plaatsen

Soepel of niet?

“Het verloopt allemaal heel soepel. Als er iets niet naar mijn zin is, veranderen ze het. Zo was er een deur te smal, welke ze meteen opnieuw op de juiste manier hebben geplaatst. Het is ons zeker goed bevallen. Ik ken wel verhalen van problemen rondom de bouw en aannemers die het werk niet goed opleveren of er veel te lang over doen, maar ik denk dat het een kwestie van erbij blijven is. Er bovenop zitten.

Eigenlijk wil ik er mijn job van maken. Het toezicht houden bij de bouw van een huis. Men levert een ontwerp aan, waarmee ik naar Openbare Werken ga, voor de bouwvergunning zorg en waarna ik de bouw verder begeleid.

Dit idee kreeg ik door kennissen die van plan zijn te gaan bouwen op “ Palm Village” in Commewijne.Zij vroegen me of ik toezicht wilde houden, omdat ze zelf niet in staat zijn erbij te blijven. Vanaf de bouwtekening tot het sleutelklaar maken van de woning wil ik regelen.

Ik weet wel, dat ik wil werken met mijn eigen aannemer en mensen omdat ik dan verzekerd ben van de juiste kwaliteit en tijdsbestek. Gewoon uit ervaring, nu ik zelf met deze mensen heb gewerkt en zij hun kunnen hebben aangetoond .


Mochten mensen van mijn service gebruik willen maken, kan men contact met me opnemen via het e-mailadres: bouwtoezichtsuriname@gmail.com

Wat kost dat Tropische stulpje?

“Ik schat, als het helemaal klaar is rond de 85.000 euro. De grond is hier niet in berekend. Het gaat in ons geval om een woning met twee verdiepingen waar onze dochter ook kan wonen. Ook de werklonen zijn berekend in het bedrag, ik betaal ze wel iets meer en voorzie de mannen regelmatig van drank en een versnapering. Elke vrijdag is het payday, het moment om lekker om even lekker te genieten met een fles Borgoe.  Op die manier blijft de verstandshouding goed en redden ze het allemaal mooi op tijd.”

Verhuizen van de inboedel naar Suriname vanuit België.

Het verhuizen van onze spullen is lastiger verlopen. We hebben ons appartement verkocht in België omdat we genoeg logeer mogelijkheden hebben in ons thuisland. Een deel van de spullen werd opgeslagen en de rest moest op de boot. Verschillende bedrijven hebben we gecontacteerd, uiteindelijk kwamen we bij het bedrijf Cleve & Zonen.

Inladen container in Belgie

Inladen container in Belgie

De informatie die ze verstrekte was prima.De container zou in januari vertrekken en de overtocht zou 10 tot 12 dagen in beslag nemen. De boot zou via Trinidad & Tobago naar Suriname gaan. Toen kreeg ik opeens een e-mail dat onze container eruit was gepikt om gescand te worden door de douane. Hij stond echter al op de boot en moest eraf gehaald worden.

De bijkomende kosten daarvoor moest uit onze zak betaald worden en de container kon niet meer mee met het schip. Zo kwam de container terecht op een ander schip dat later vertrok en naar Columbia voer. Daar is het schip 3 weken gestationeerd gebleven en daarna pas richting Paramaribo gevaren. Het werden 6 weken!

Achteraf bleek dat uit nalatigheid van Cleve & Zonen een douaneformulier te laat werd ingediend en daardoor alles verkeerd liep. Gelukkig kwam alles onbeschadigd aan.

Het vrij krijgen van de container in de haven van Paramaribo was ook niet eenvoudig. De container werd op de kade gezet en een contactpersoon heeft alles in gang gezet en de inklaarder geïnformeerd. Het hangt echt af van het humeur van de douaniers. Ik heb er zelf bij gezeten, tot einde van de dag met werkschoenen aan en helm op. Je hebt veel mensen nodig om dingen gedaan te krijgen.

Al met al zitten we straks lekker in onze eigen Bruynzeel huis met eigen spullen te genieten van Suriname! Wat wil men nog meer?
10 Responses to “Bouwen in Suriname- Een eigen huis; hoe doe je dat in Suriname?”

 1. marrieNo Gravatar zegt:

  heel leuk te lezen dat het ook goed kan gaan met bouwen in suriname, heb ook de blog v. Monique Chelius gevolgd die heel veel nuttige tips geeft en je bewust maakt wat er allemaal bij komt kijken, ook uw informatie is heel nuttig. het zal nog wel een jaar of 3 duren voordat mijn man en ik financieel het deels zelf kunnen bekostigen om te starten met bouwen, ik hoop dat u dan ook nog bereid bent ons op deze weg te helpen, ik hoop het zo, want een betrouwbare aannemer is zoals u weet niet makkelijk te vinden. ik wacht uw reactie af en hoop dat wij in contact kunnen blijven tot het zover is.
  bij voorbaat dank,

  marrie george

 2. hallo lieve mensen,
  net als jullie heben wij ook bouwplannen in Su.Nu zijn wij op zoek naar een betrouwbare aannemer,kunnen jullie misschien enige informatie met ons delen betreft dit onderwerp.het is moeilijk om betrouwbare aannemers te vinden zoals bekend in Su.We zijn in het bezit van een bescheiden perceel,nu nog een bescheiden huisje erop.
  Met vriendelijke groet,
  Steve en Carmen van de Berg

 3. EstherNo Gravatar zegt:

  Hallo Steve en Carmen,

  In dit artikel hierboven staat een emailadres van de heer over wie het verhaal gaat. Hij wil mensen helpen met het bouwen. Stuur hem anders een mail voor meer info?
  Groeten,
  Esther

 4. ChrisNo Gravatar zegt:

  hallo Esther

  ik heb gezocht naar naar de naam van de heer ,maar ik zie niet wie u bedoelt.
  ik wil ook gaan bouwen volgend jaar .
  maar ik ben op al op zoek naar een bouw aannemer in Suriname.
  graag als u iemand weet of meerdere aannemers in suriname email mij maar.

  groeten,
  chris

 5. RamonNo Gravatar zegt:

  Ik wil ook een huis bouwen , graag zou ik meer informatie
  Zoek een aannemer

 6. ronnyNo Gravatar zegt:

  Hallo Ester, wij zouden graag de naam van de aannemer willen weten,
  kun ons hiermee helpen ?

  MVG.

  Ronny

 7. EstherNo Gravatar zegt:

  Dag Ronny,

  Het artikel gaat over de bouwtoezichter, hij is geen aannemer. Hij werkt wel met een aannemer, maar zijn naam ken ik niet.
  Je kunt hem zelf even mailen op emailadres: mailto:bouwtoezichtsuriname@gmail.com
  Groeten,
  Esther

 8. starkeNo Gravatar zegt:

  Beste mevr ,

  Wil graag in contact komen , met een goede aannemer in Suriname.
  Vriendelijke groet,
  Mevr Starke,

 9. Ruud BakkerNo Gravatar zegt:

  Wij hebben ook zo’n 10 jaar geleden een vakantiewoning laten bouwen (bungalow), met overwegend positieve ervaringen. Belangrijk is, behalve een goed ontwerp en een goede aannemer, dat een deskundige namens jou toezicht houdt op de bouw.
  De kosten kun je beperken door naderhand de woning te verhuren aan (andere) vakantiegangers.

Leave a Reply